TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Sledeće godine četvrt veka „Tiske akademije akvarela“

Danilo Gurjanov | 20. avgust. 2019. | 12:55 | Kultura

Sledeće godine četvrt veka „Tiske akademije akvarela“

Izložbom akvarela na Tiskom keju i koncertom „Pesnici s muzikom“ u novobečejskom parku uspešno je završena 24. „Tiska akademija akvarela“. Ova međunarodna likovna kolonija koju organizuje Dom kulture opštine Novi Bečej bezmalo četvrt veka, ove godine se održala u nešto drugačijem duhu u sklopu projekta iz Interreg - IPA programa Evropske unije i projekta koji opština Novi Bečej sprovodi sa mađarskim gradom Šandorfalva. U centru ovogodišnjeg likovnog stvaralaštva, za mnoge najtežom tehnikom akvarela, bio je Specijalni rezervat prirode „Slano kopovo“ koji se nalazi u blizini Novog Bečeja. Na ovaj način obuhvaćena je suština projekta, a to je kulturno i prirodno nasleđe ovih prostora, ističe Novica Blažin, direktor Doma kulture opštine Novi Bečej: „Projekat je kombinacija kulture i prirode. Tema je bila Slano kopovo, odnosno fuzija umetnosti. Videćemo šta su to sve umetnici napravili. U martu sledeće godine nas očekuje premijerna izložba, ali ćemo tu izložbu ponoviti i kada bude otvaranje 25. „Tiske akademije akvarela“, ali za to planiramo nešto drugačije, jer četvrt veka nije mala stvar.“

Nosilac projekta „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“, grad Šandorfalva, imao je tri učesnice na ovogodišnjoj „Tiskoj akademiji akvarela“ koje su više nego zadovoljne svojim učešćem na likovnoj koloniji. Novi Bečej ovom prilikom posetila je i zamenica gradonačelnice Šandorfalve, Katalin Buzo, koja je, takođe, podelila svoje utiske: „Šandorfalva je bratski grad Novog Bečeja i više puta smo dolazili ovde. Veoma mi je drago što su zahvaljujući ovom projektu uspostavljeni veoma lepi odnosi, ali i što su nastale veoma lepe slike koje prikazuju Slano kopovo, jer Šandorfalva ima slično prirodno dobro. U pitanju je Nadošto. I mi isto tako želimo da prikažemo taj odnos prirodnog i kulturnog nasleđa u Šandorfalvi, kao što se to u Novom Bečeju već tradicionalno čini.“

Zahvaljujući izložbi akvarela na Tiskom keju Novobečejci su imali priliku da se bliže upoznaju sa ovom jedinstvenom slikarskom tehnikom, ali i da uživaju u radovima iz bogatog fundusa „Tiske akademije akvarela“ i Doma kulture opštine Novi Bečej.

Koncert „Pesnici s muzikom“ trojice novosadskih kantautora Miloša Zupca, Milana Koraća i Nemanje Nešića bio je sjajna završnica ovogodišnjeg programa likovne kolonije u Novom Bečeju.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniju u Novom Bečeju slikalo je 12 slikara, a svaki učesnik je u obavezi da dva svoja rada ostavi Domu kulture opštine Novi Bečej i da na taj način obogati fundus „Tiske akademije akvarela“.

Ostale vesti iz ove kategorije