TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Slano kopovo kao inspiracija akvarelista

Danilo Gurjanov | 13. avgust. 2019. | 11:03 | Kultura

Slano kopovo kao inspiracija akvarelista

Otvaranjem izložbe radova se prošlogodišnjeg saziva u galeriji „Selo“ Doma kulture u Novom Bečeju sinoć je svečano otvorena 24. međunarodna likovna kolonija „Tiska akademija akvarela“ koja će trajati do 18. avgusta. Ovogodišnja „Tiska akademija akvarela“ organizuje se u okviru  projekta „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ koji u okviru Interreg - IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija sprovode grad Šandorfalva, kao nosilac projekta i opština Novi Bečej, kao partner na projektu. Zahvaljujući ovoj činjenici ovogodišnja likovna kolonija ima jednu specifičnost - po prvi put pred slikarima se nalazi tema. U pitanju je Specijalni rezervat prirode  „Slano kopovo“.

Već 24 godine u Domu kulture opštine Novi Bečej „ukrotitelji“ pigmenata i vode, u svetu slikarstva poznatiji kao akvarelisti, najzahtevnijom likovnom tehnikom stvaraju svoja prozračna i poetična slikarska dela, a postojanje određene teme ove godine likovnu koloniju čini posebno zanimljivom, smatra Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica Doma kulture opštine Novi Bečej i sama slikarka: „Mislim da je to i samim učeniscima veoma intersantno i već razmišljaju kako pristupiti celoj toj tematici, da li razmišljati apstraktno ili koristiti realizam. Mislim da će cela ova nedelja biti prava avantura. Inače, trenutno imamo 12 slikara koji će aktivno uzeti učešće na ovoj koloniji, a to su, pre svega, članovi Umetničkog saveta koji su skoro svake godine tu, Aleksandar Saša Bogdanović i Dimitrije Kolarević, imamo i dvoje Novobečejaca, to su Branislav Bane Stojančev Paša i Timea Čajka, a možda ću i ja učestvovati, tu su i Sonja Bregun, Emil Čorba, koji je sa nama po drugi put, Edita Nađ i Ester Lang, Eva Balo Goršuja, Edit Kovač i Čila Dalma Horvat su iz Mađarske, dok će nam se Dragan Cvetković pridružiti naknadno, neće biti tu od početka. Goran Čeličanin je nažalost sprečen da dođe, ali će poslati svoje radove.“

U okviru svečanog otvaranja ovogodišnje „Tiske akademije akvarela“ Novobečejci su sinoć imali priliku da uživaju i u muzičkim notama u okviru izvrsnog koncerta Zrenjaninskog kamernog orkestra koji je održan na otvorenom, između parka u centru Novog Bečeja i Tiskog keja. Pod mesečinom ljubitelji klasične muzike uživali su u izvođenju poznatih dela Mocarta, Betovena, Pahelbela, Pjacole, Andersona, Gardela... Zrenjaninski kamerni orkestar još jednom je potvrdio da i te kako vredi posetiti koncert u njihovom izvođenju.

U okviru propratnog programa „Tiske akademije akvarela“, u sredu, 14. avgusta, od 18 do 21 čas pogledajte i izložbu akvarela koja će biti postavljena na šetalištu na Tiskom keju.

Ostale vesti iz ove kategorije