TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Balada o Mileni Pavlović Barili ispričana na Tiskom keju

Danilo Gurjanov | 8. avgust. 2019. | 10:31 | Kultura

Balada o Mileni Pavlović Barili ispričana na Tiskom keju

Na platou Tiskog keja kod zgrade nekadašnjeg bioskopa u Novom Bečeju sinoć je izvedena monodrama „Neka dođe neko (poslednja noć Milene Pavlović Barili)“ u sjajnom izvođenju glumice Jelene Srećkov, prema tesktu Miroslava Belovića. U pitanju je autorski projekat Jelene Srećkov koji je na interesantan način „uplovio“ u njen život.

Ličnost Milena Pavlović Barili, slikarke i pesnikinje poreklom iz Požarevca, koja je preminula u Njujorku, u svojoj 36. godini života, svakako je u velikoj meri bila inspirativna za Jelenu Srećkov donevši joj promene u ličnom životu i pravo osnaženje, kaže glumica: „Ta njena tanana ličnost, njena upornost i nepredavanje, doslednost da ostaneš zaista svoj, to mi je sve dalo nekakvu snagu da sve ovo sama izguram, jer sam u početku tražila saradnike, a onda sam videla da zapravo nisam naišla na nekog ko bi mogao tu ideju zajedno sa mnom da isprati i shvatila sam da sam upućena sama na sebe, odnosno da sam upućena na Milenu. Nekako sam sa njom našla neki dijalog i zaista mi je bila inspirativna. Osnažila me je da ovo i dalje nadograđujem, da svaka predstava bude drugačija, jer ja osetim njeno prisustvo svaki put.“

Slikarstvo, pesništvo i život Milene Pavlović Barili bili su nesvakidašnji i bogati, ispunjeni tajnama. Njena poslednja noć, takođe, obavijena je velikom tajnom. Posle uzbudljivog i uspešnog dana i večeri provedene na plesnom podijumu sa svojim mužem i prijateljima, sledećeg jutra se nije probudila. Monodrama „Neka dođe neko“ upravo kroz njenu poslednju noć oživljava sve puteve koje je Milena prošla i njene nedosanjane snove - stoji u opisu ove predstave.

Ostale vesti iz ove kategorije