TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Turizam

Povratak u prošlost na Arači

Redakcija TV Novi Bečej | 24. jun. 2019. | 11:37 | Turizam

Povratak u prošlost na Arači

U organizaciji Turističke agencije „Arač turizmus“, Udruženja građana „Arač 95“ i Turističke organizacije opštine Novi Bečej i ovog leta, vitezovi iz Rumunije, Mađarske i Srbije oživeli su duhove stare Arače u okviru srednjovekovnog piknika koji je održan kraj ruševina ove romaničke crkve. Tematska muzika pratila je simulaciju borbi kojom su istaknute viteške vrline i spretnost, čineći ovu jednodnevnu manifestaciju svojevrsnim putovanjem kroz vreme.

U okviru „Piknika na Arači“ održano je i takmičenje u pripremi hrane u kom su učesnici, kao i predhodne godine, bili podeljeni u 4 kategorije, objašnjava direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Saša Dujin, a tu se našao i veliki broj izlagača prehrambrenih proizvoda i unikatnih rukotvorina.

Celukopnoj atmosferi svojim učešćem doprineli su i članovi Svebor Saveza Srbije, koji su po prvi put posetili „Piknik na Arači“ i tom prilikom predstavili duhovno i fizičko znanje tradicionalnog načina borbe koji su u skladu sa Sedam srpskih zapovesti i najvišim moralnim normama iz Srpskog viteškog kodeksa, objašnjava Ivan Lazić, predsednik Svebor Saveza Srbije: „Veliko je zadovoljstvo biti na ovakvom festivalu gde se sve organizuje iz ljubavi, a sve u cilju promocije tradicije, kulture, istorije i Pravoslavne vere naše. Mi smo predstavili naše vitezove borce, zajedno sa našim princezama i streličarima, imali smo i konjičke tačke, napad na pešadiju, prolaženje kroz prsten i konjičke bravure koje smo prikazali zajedno sa našim prijateljima iz Novog Sada. Mi smo pripadnici Svebor družine „Sveti Knez Lazar“ iz Kraljeva, a sa nama su bili i „Crveni gavranovi“ iz Novog Sada, koji su, pored svojih borbi i svojih viteških borbi, prikazali i plesne tačke.“

Mladi borci su, kao deca bogate vlastele, nakon navršene 7. godine, pohađali viteške škole na dvorovima, nakon čega su dobijali čin paža, zatim štitonoše, a tek na kraju i sam čin viteza, dodao je Lazić, objašnjavujući njihov životni put. Jedna takva, škola Despota Stefana Lazarevića postojala je i u Beogradu i pohađali su je vitezovi iz cele Evrope.

 

Ostale vesti iz ove kategorije