TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Promovisana monografija Doma za odrasle u Novom Bečeju

Redakcija TV Novi Bečej | 4. jun. 2019. | 10:13 | Društvo

Promovisana monografija Doma za odrasle u Novom Bečeju

U galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej nedavno je promovisana monografija Doma za odrasle „Sveti Vasilije Ostroški - Čudotvorac“ koja je izdata ove godine povodom velikog jubileja - 70 godina zvaničnog postojanja ove ustanove socijalne zaštite. Monografija nije samo skup suvoparnih činjenica o istorijatu i radu Doma za odrasle, već topla priča o zaposlenima i korsnicima ustanove, ističe autorka monografije, dr Ljiljana Bognić, direktorka Doma za odrasle u Novom Bečeju.

Monografija sažima sedam decenija od samih početaka kontinuiranog rada ustanove, još od 1949. godine. Prema rečima Ljiljane Bognić, prve godine Doma opisane su skromno, pošto nema mnogo sačuvanih podataka, no zahvaljujući ćerki Mile Isakov, dugogodišnje upravnice ove ustanove, monografija je oplemenjena toplim ljudskim pričama.

Dom za odrasle u Novom Bečeju od svog osnivanja do danas prešao je dug put. Dom trenutno zbrinjava 425 korsnika u objektima koji se nalaze na tri lokacije ukupne površine 16 hiljada kvadratnih metara. Cilj je da to bude savremena ustanova koja kreira programe prema želji korisnika, u skladu sa postojećim resursima. Razvoj ustanove je usklađen sa Strategijom razvoja socijalne zaštite na nivou ustanova rezidencijalne zaštite i usmeren na razvoj novih oblika otvorene zaštite na lokalnom nivou.

Ostale vesti iz ove kategorije