TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Predstavljen roman prvenac Gordane Svilengaćin

Redakcija TV Novi Bečej | 15. maj. 2019. | 12:17 | Kultura

Predstavljen roman prvenac Gordane Svilengaćin

Mlada profesorka srpskog jezika i književnosti iz Novog Bečeja, Gordana Svilengaćin, napisala je svoj prvi roman pod nazivom „Suđenje Jevremovo“ koji je, na radost ljubitelja lepe pisane reči, svetlost dana ugledao početkom godine, u izdanju Banatskog kulturnog centra i Narodne biblioteke Novi Bečej. Ono oko čega se slažu kako izdavači, tako i oni koji su imali priliku da pročitaju roman, jeste činjenica da je „Suđenje Jevremovo“, iako roman prvenac talentovane Gordane Svilengaćin, zrela i znalački napisana knjiga, koja je zasnovana na interesantnim događajima iz lokalne istorije Novog Bečeja, ali i podneblja.

Promocija romana „Suđenje Jevremovo“ održano je sinoć u Domu kulture opštine Novi Bečej, a o knjizi su ovom prilikom osim autorke govorili i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, odnosno direktorka Narodne biblioteke u Novom Bečeju, Agneš Đukičin, koja za roman ima samo reči hvale.

Roman Gordane Svilengaćin obrađuje temu potonuća putničkog broda 1931. godine koji je saobraćao na relaciji Bečej-Novi Bečej u nezapamćenom nevremenu u kojem je stradao i toranj pravoslavne crkve u centru Novog Bečeja. Upravo ovi istorijski događaji doveli su do toga da se Gordana zainteresuje i da čitaoci danas pred sobom imaju komadić istorije otrgnut od zaborava.

Iako se jezikom i književnošću bavi profesionalno, pisanje je došlo sasvim slučajno, kao hobi koji joj mnogo prija, potvrđuje Gordana.

Ostale vesti iz ove kategorije