TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Uskoro izbori za članove saveta mesnih zajednica; vodostaj Tise stabilan

Redakcija TV Novi Bečej | 15. maj. 2019. | 10:57 | Društvo

Uskoro izbori za članove saveta mesnih zajednica; vodostaj Tise stabilan

Na dnevnom redu 98. sednice Opštinskog veća opštine Novi Bečej našlo se 37 tačaka, od čega se većina odnosila na utvrđivanje predloga rešenja o davanju saglasnosti na izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova za 2018. godinu. Među prvim tačkama članovi Opštinskog veća utvrdili su predloge odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Novi Bečej, odnosno građevinskog zemljišta. O čemu se radi, objasnio je predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović: „Konkretno radi se o više parcela, najpre, o našem vodoizvorištu, s obzirom da u Zakonu o komunalnim delatnostima stoji da ono mora biti vlasništvo grada ili lokalne samouprave. Kod nas to nije slučaj, već je vlasništvo Republike Srbije, a korisnik su „Vode Vojvodine“. U tom smislu smo pokrenuli proceduru za pribavljanje nepokretnosti, ali s obzirom da nas ipak čeka izgradnja postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, za dobijanje upotrebne dozvole, na kraju krajave će sve morati biti u skladu sa zakonom. Sve parcele moraju biti u vlasništvu grada, odnosno u našem slučaju opštine Novi Bečej. Tu je još jedna bitna tema i ono što je meni vrlo žao jeste da zbog nerešene imovinsko-pravne situacije naseljeno mesto Novi Bečej nije uspelo da se ubaci na listu prioriteta za izgradnju prečistača otpadnih voda koju finansiraju vlade Mađarske i Srbije, barem ne u prvom turnusu. Ne razumem zašto to sa imovinom uvek mora biti problem administrativne prirode i zašto neko ko je korisnik smatra da je to njegovo vlasništvo, a nije, već je vlasništvo Rpublike Srbije, dok je neko samo korsnik. U ovom slučaju, mislim na „Vode Vojvodine“ koje ne bio trebalo da proizvode te probleme, pogotovo što je ne samo krucijalno rešavanje problema otpadnih voda u Novom Bečeju, već bi trebalo da to bude i njihov interes, čime bi se manje zagađivao i DTD koji je na kraju krajeva njihov, odnosno i tu su upravljač.“

Važne tačke 98. sednice Opštinskog veća opštine Novi Bečej bile su i utvrđivanje predloga rešenja o davanju saglasnosti na statute mesnih zajednica Novi Bečej, Novo Miloševo, Kumane i Bočar, koji su osnov za raspisivanje izbora za članove saveta tamo gde je uveliko istekao mandat prethodnim savetima - u Novom Bečeju i Kumanu.

Na održanoj sednici članovi Opštinskog veća su utvrdili i predlog Rešenja o razrešenju dosadašnje direktorke Narodne biblioteke Novi Bečej, Agneš Đukičin, usled njenog odlaska u penziju, odnosno Rešenja o imenovanju v.d. direktora ove ustanove, Vladimira Davidovića iz Novog Bečeja, dugogodišnjeg direktora OŠ „Josif Marinković“. Doneta je i Odluka o učešću lokalne samouprave u sufinansiranju investicionog održavanja zgrade Srednje škole Novi Bečej koje se odnosi na zamenu prozora i stolarije.

Takođe, doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na programe i pravila manifestacija „27. Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića“ i „Dani sela Bočara 2019“.

Usvojen je i godišnji Plan za odbranu od poplava na teritoriji opštine Novi Bečej za unutrašnje vode i za letnje nasipe Libe i Ljutovo. Tim povodom, predsednik opštine, Saša Maksimović se osvrnuo i na obilne padavine koje su zahvatile naše predele: „Ono što je dobro i što bi građani trebalo da znaju jeste da Tisa nije blizu ni redovnoj odbrani od poplava, a kamoli vanrednoj odbrani od poplava. Za sada uopšte  nismo ugroženi, nemamo najava da bi Tisa mogla da ugrozi naseljeno mesto, pa čak ni atar, mislim tu na prostor Ljutova i Liba. U svakom slučaju, svakodnevno pratimo situaciju, ali za sada građani mogu da budu spokojni, nema nikakve opasnosti od reke Tise.“

Članovi Opštinskog veća doneli su i Zaključak o poveravanju poslova održavanja priobalja na Tisi Mesnoj zajednici Novi Bečej.

Ostale vesti iz ove kategorije