TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Obeležen Dan pobede 9. maj

Redakcija TV Novi Bečej | 9. maj. 2019. | 10:56 | Društvo

Obeležen Dan pobede 9. maj

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj - Dan pobede nad fašizom, ali i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije koja je usledila pet godina kasnije.

U Novom Bečeju 9. maj se tradicionalno obeležava polaganjem venaca na spomenik palim Crvenoarmejcima i borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije na Tiskom keju. Pored predstavnika lokalne samouprave, vence su položili predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ iz Novog Bečeja i članovi Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Dan Evrope je ustanovljen kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Ove godine se obeležava 74. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Ostale vesti iz ove kategorije