TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Plivanje je najbolja vežba za dugovečnost

Redakcija TV Novi Bečej | 23. april. 2019. | 8:22 | Zdravstvo

Plivanje je najbolja vežba za dugovečnost

Istraživači iz Južne Karoline pratili su 40.547 odraslih osoba starosti od 20 do 90 godina tokom tri decenije i otkrili su da su plivači - bez obzira na dob - imali oko 50% manju smrtnost nego fizički neaktivni ljudi.

Naučnici smatraju da je plivanje vrhunac doživotne telesne kondicije, zbog malog rizika od ozleda i usklađenog zatezanja celog tela.

Stručnjaci preporučuju odraslima 150 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta snažne aktivnosti, nedeljno. Plivanje ispunjava sve zahteve, za rad cijelog tijela i kardiovaskularnog sistema. Tokom plivanja prosečno se sagoreva oko 680 kalorija na sat, bez lošeg uticaja na kosti i zglobove.

Redovno plivanje oblikuje celo telo, povećava broj otkucaja srca bez opterećenja,  povećava tonus mišića, gradi snagu i izdržljivost. Takođe jača srce i pluća, a studije su pokazale da plivanje može pomoći u snižavanju krvnog protoska i boljoj kontroli šećera u krvi. To je idealna aktivnost za osobe s povredama, artritisom, invaliditetom i svim stanjima koja otežavaju vežbe visokog intenziteta.

Studiji sprovedena na Univerzitetu u Granadi, u 20-nedeljnom programu plivanja kod osoba sa multiplom sklerozom (MS), pokazala je značajno smanjenje bola, umora, depresije i invaliditeta. Rezultati su pokazali i da plivanje poboljšava san i raspoloženje a moćan je način za brzo oslobađanje od stresa.

Za ultimativni anti-aging trening, plivajte!

Ostale vesti iz ove kategorije