TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Diskriminacija Roma i dalje na visokom nivou

Redakcija TV Novi Bečej | 12. april. 2019. | 11:27 | Društvo

Diskriminacija Roma i dalje na visokom nivou

Od 1971. godine kada je održan prvi međunarodni kongres Roma 8. aprila svuda u svetu obeležava se Dan Roma. Od tog trenutka romskom himnom je proglašena pesma „Đelem, đelem“ dok je za romsku zastavu izabrana ona plavo-zelene boje sa crvenim točkom u sredini kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije. O romskoj nacionalnoj manjini i problemimam sa kojima se suočavaju, popričali smo sa aktivistkinjom Udruženja Roma Novi Bečej, Vesnom Ćerimović. Prema njenim rečima, iako je poslednjih godina mnogo toga učinjeno na poboljšanju položaja Roma, oni su još uvek najdiskriminisanija društvena grupa u Evropi: „Svetski dan Roma se obeležava zapravo sa ciljem da se ukaže na problem Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi. Što se tiče istorije Roma, ona je uglavnom nepoznata za šire društvo i mnogi smatraju da je to narod koji nema svoju istoriju i tradiciju. Možda je to jedan od suštinskim problema što Rome većinski narodi sa kojima imaju suživot ne prihvataju u dovoljnoj meri u sredini u kojoj žive, no Romi imaju svoju istoriji, jezik, kulturu i običaje.“

Romi su tradicionalno nomadski narod poreklom iz severo-zapadne Indije, a romski jezik pripada indo-iranskoj jezičkoj porodici. Romi spadaju u veoma muzikalne narode, pa se mnogi profesionalno bave muzikom. Prema dostupnim podacima, migracija Roma najverovatnije potiče iz Azije još u 13. veku. Evropu naseljavaju do 16. veka, dok je do kraja 20. veka u celom svetu živelo 12 miliona Roma.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Srbiji živi oko 148 hiljada Roma. Ipak, prema podacima nevladinih organizacija, smatra se da ih je mnogo više jer u Srbiji ima oko 600 divljih naselja u kojima živi stanovništvo romske nacionalnosti. U Novom Bečeju prema popisu upisano je 1295 Roma koji žive u šest romskih naselja, ali su integrisani i u lokalnoj zajednici.

Problemi sa kojima se romska zajednica najčešće suočava jesu visoka stopa nezaposlenosti usled niskih kvalifikacija i lošeg obrazovnog nivoa, zanemarivanje i zlostavljanje u porodici, dok su Romkinje posebno ugrožene zbog neinformisanosti, patrijarhalnog sistema vrednosti i ekonomskih problema. Romi se, takođe, suočavaju i sa mnogobrojnim predrasudama i društvenom izolacijom, a često postoji i nepoverenje ka zvaničnim institucijama. Jedan od velikih problema predstavljaju i rani, ugovoreni brakovi kojih je u prethodnoj godini Udruženje Roma Novi Bečej registrovalo čak trinaest, dok  su samo tri devojčice izvučene iz tog procesa i pružena im je psihološka i sva druga podrška, ističu iz ove nevladine organizacije.

Ostale vesti iz ove kategorije