TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Mladi informisani o značaju dobrovoljnog davanja krvi

Redakcija TV Novi Bečej | 8. april. 2019. | 13:10 | Društvo

Mladi informisani o značaju dobrovoljnog davanja krvi

Dobrovoljno davalaštvo krvi spada u humane grane koje su u nadležnosti Crvenog krsta koji sa institutima za transfuziju organizuje akcije koje imaju za cilj da prikupe dovoljne količine ove dragocene tečnosti koje će stići do krajnjih korisnika, odnosno pacijenata u bolnicama. Davaoci krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina, teže od 50 kg i sa dovoljnom količinom gvožđa u krvi.

Statistika govori da na četiri osobe jednoj u toku života zatreba transfuzija, a broj dobrovoljnih davalaca bi trebalo da bude 4% u odnosu na broj stanovnika. U Srbiji se taj postotak kreće oko 3%, što znači da doborovoljnih davalaca krvi na nivou države nema dovoljno u odnosu na potrebe.

Upravo to je razlog što Crveni krst kao organizacija vrši predavanja i promociju ovog oblika humanosti i to najviše među mladima. Jedno takvo predavanje održano je za maturante Srednje škole u Novom Bečeju.

Jedan od najboljih načina za mlade da usvoje nova znanja i da se adekvatno informišu jeste putem vršnjačke edukacije. Upravo zato je današnje predavanje maturantima održala i volonterka Crvenog krsta Novi Bečej, Grlica Golušin, koja je i sama učenica Srednje škole Novi Bečej.

Prilikom davanja krvi svaka jedinica krvi se obavezno kontroliše na krvno-grupnu pripadnost, na oboljenja koja se prenose putem krvi kao što su: sida, sifilis, hepatitis B i C, odnosno na prisustvo iregularnih antitela. Samo davanje krvi je bezbolno, a pre njega se može jesti i piti čaj, kafa, sok. Svako ko odluči da pokloni krv čini to dobrovoljno, besplatno i anonimno. Muškarci mogu dati krv na svaka 3 meseca, a žene na 4, obaveštavaju iz Crvenog krsta.

Ostale vesti iz ove kategorije