TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Vrhunska umetnost od slame u Domu kulture

Redakcija TV Novi Bečej | 26. mart. 2019. | 12:32 | Kultura

Vrhunska umetnost od slame u Domu kulture

Naivna umetnost u tehnici slame ponikla je na severu Bačke iz bogate narodne umetnosti bunjevačkih Hrvata. Njen nastanak se pre više od sto godina vezuje za devojke koje su, čuvajući životinje na strnjištima nakon žetve, od pšenične slame plele prstenje i različite ukrase. Na porodičnoj proslavi završetka žetve - čuvenoj Dužijanci, ukrasima su se kitili mladi u svečanoj narodnoj nošnji.

U Tavankutu, selu kod Subotice, još šezdesetih godina su se u sklopu Hrvatskog kulturnog porosvjetnog društva „Matija Gubec“ i njegove likovne kolonije okupljale samouke žene koje su izrađivale slike od slame, a na kojima su prikazivale motive i teme iz života bunjevačkih Hrvata.

Izložba pod nazivom „Sve boje žita“ koja je krajem prošle nedelje otvorena u galeriji „Selo“ Doma kulture u Novom Bečeju prikazuje upravo deo radova ovih vrednih, strpljivih i kreativnih žena.

Ove izuzetne slike od slame naivki iz Tavankuta obišle su čitav svet, a izložba „Sve boje žita“ nalaziće se u Domu kulture opštine Novi Bečej narednih mesec dana.

Ostale vesti iz ove kategorije