TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Beseda Oca Stefana nadahnula vernike

Redakcija TV Novi Bečej | 22. mart. 2019. | 13:17 | Kultura

Beseda Oca Stefana nadahnula vernike

Veliki Uskršnji post počeo je 11. marta i trajaće do 28. aprila, a tokom njega ne odričemo se samo hrane, već ovaj period treba provesti u molitvi praštanju i pokajanju. Cilj ovog posta, kao moralnog izraza ljubavi prema Bogu, jeste da najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, dočekamo u miru i tišini, nakon čega sledi pričest kao nagrada pojdincu za njegova odricanja. Na duhovnoj tribini održanoj juče, u prizemlju Doma kulture opštine Novi Bečej, na ovu temu govorio je iguman manastira Velika Remeta Arhimandrit otac Stefan Vučković čije je ime i delo zaslužno za veliki odziv, zaključio je predsednik Udruženja „Put svetosavlja“ i jedan od organizatora Marko Strahinja Galetin.

Po rečima Oca Stefana, Veliki post naziva se još i duhovno proleće i prilika je da čovek ispuni svoju unutrašnju potrebu za smirenošću, dobrotom i drugim evanđelskim vrlinama.

Uskršnji post ujedno je i najstrožiji. Hrana se priprema isključivo na vodi, pogotovu sredom i petkom, dok su vino i ulje dozvoljeni samo subotom i nedeljom. Sadrži više perioda, odnosno nedelja posebnog naziva i Veliku subotu koja predstavlja jedinu posnu subotu tokom godine.

Ostale vesti iz ove kategorije