TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Poezija Šandora Šagija – neobičnog Majstora Njusija iz Novog Bečeja

Redakcija TV Novi Bečej | 21. mart. 2019. | 13:26 | Kultura

Poezija Šandora Šagija – neobičnog Majstora Njusija iz Novog Bečeja

Svetski dan poezije, ustanovljen od strane UNESCO-a 1999. godine, obeležava se 21. marta. Zdravice Vojvodini i stihove o nepreglednim brazdama ravnice pisali su mnogi pesnici, među kojima je i Šandor Šagi, poznatiji kao Majstor Njusi iz Banata. U svojim pesmama sačuvao je autentičnost banatskog govornog područja i svojom neposrednošću stvari predstavio baš onakvim kakve jesu, oslobađajući se društvenih stega.

Zbirka pesama „Kuče oma da mi vratiš! – brezobrazne pesme“ Majstora Njusija svetlost dana ugledala je 2015. godine, da bi već 2017. njegove 4 pesme bile objavljene u zbirci „Izvor ti je na dohvat“, a koja je realizovana u okviru programa „Gradovi u fokusu“. Pomenute pesme našle su se i u njegovoj poslednjoj zbirci koja je objavljena 2018. godine pod nazivom „Biseri u blatu“, a sve 3 zbirke izdate su u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom. Autor zbirke podelio je sa nama delić stvaralaštva: „Banat
 moj Banat
I nije to samo moj Banat
Već svačiji Banat
I ljudi
Nisu samo moji ljudi
već su svačiji ljudi.
I ravnica
Moja lepa ravnica
I nije to samo moja ravnica
Ceć svačija ravnica.
I zemlja
ploda
Pa jalova
Spržena
I nije samo moja zemlja
Spržena
Jalova
I žena
I ne samo moja žena
već svačija žena
Voljena
shvaćena
Mučena
Odbačena
Kao i Banat
Moj Banat
I ne samo moj Banat
već svačiji Banat
I livade
I reke
I šume
I divljači
Tovljene
Pa lovljene
Izdane
Ostavljene
I uništene
kao i moj Banat
večni Banat.“

Šandor Šagi, poznatiji kao Majstor Njusi iz Banata, rođen je 1964. godine u Novom Bečeju, gde je odrastao i i dalje živi i stvara. Poslednje dve decenije leta je provodio radeći na građevini, dok je zimi orezivao voćke, a negde između, na džakovima cementa ili malom notesu u gluvo doba noći, nastajala je magija pretočena u zbirke pesama.
Više o neobičnom pesniku iz ravnice saznajte u poslednjem izdanju emisije „Aktivizacija“, u petak, 22. marta, od 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije