TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova“

Redakcija TV Novi Bečej | 18. mart. 2019. | 11:40 | Kultura

Predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova“

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ luksuzno je srspko-englesko izdanje koje analitično i sa puno arhivske građe osvetljava bogatu filmsku, televizijsku i pozorišnu karijeru Milene Dravić, jedne od najvećih glumica Srbije i bivše Jugoslavije. Monografija je nedavno predstavljana i novobečejskoj publici u Domu kulture opštine Novi Bečej, a o Mileni Dravić i o procesu pisanja monografije ovom prilikom govorila je autorka, Anita Panić.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ pojavila se krajem prošle godine u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika. Na nedavno održanom Sajmu knjiga u Novom Sadu dobila je 2. nagradu za najlepšu knjigu Sajma-.

Milena Dravić imala je i internacionalnu karijeru. Prema rečima Anite Panić, njeni filmovi prikazivani su u Njujorku, Parizu i Holivudu, gde joj čak ponuđeno i da ostane, što ona ipak nije želela.

Monografija o Mileni Dravić podeljena je u sedam poglavlja, a njenu sadržinu naročito je obogatila kolekcija tekstova koju su pisali Milenini saradnici, kolege i savremenici u kojima se osim činjenice da je bila sjajna glumica podvlači i njena naočita ljudskost i izuzetna moralna veličina.

Ključ uspeha Milene Dravić je u njenoj glumačkoj veličini, smatra autorka monografije. Milena je bila obična osoba koja nije volela glamur ili da je nazivaju divom. Najviše je cenila poštenje, prijateljstvo i ljubav, dok materijalna strana nije mnogo zanimala ni nju ni njenog supruga Dragana Nikolića. Upravo ta pristupačnost i običnost učinila su je jednom od najvoljenijih i najvećih glumica sa ovih prostora, zaključuje Anita Panić.

Ostale vesti iz ove kategorije