TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Zdravstvo

Zdravi bubrezi za zdrav organizam

Redakcija TV Novi Bečej | 15. mart. 2019. | 11:44 | Zdravstvo

Zdravi bubrezi za zdrav organizam

Pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda“ 14. marta je obeležen Svetski dan bubrega. U svetu 850 miliona ljudi boluje od bubrežnih bolesti, a više od četiri miliona njih umre od hroničnih ili akutnih bolesti bubrega. S obzirom na to da su bolesti koje dovode do otkazivanja bubrežne funkcije, kao što su dijabetes, hipertenzija i gojaznost, prisutne kod velikog broja pacijenata, po broju novootkrivenih bubrežnih bolesnika, Srbija je u samom vrhu evropskih zemalja.

Kao i svi drugi vitalni organi bubrezi su neophodni za normalno funkcionisanje svakog čoveka. Njihova osnovna uloga je eliminisanje štetnih materija iz krvi i organizma, kao i viška tečnosti.

U našoj zemlji se od terminalne bubrežne bolesti dijaliznim postpucima leči oko 6.000  pacijenata u 55 dijaliznih centara. U Vojvodini postoji 16 centara u kojima ovu terapiju prima oko 1.500 pacijenata. U opštini Novi Bečej potrebu za dijalizom trenutno ima 16 pacijenata, koji organizovanim prevozom tri puta nedeljno odlaze u Opštu bolnicu „Dr Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

Proces dijalize zamenjuje bubrežnu funkciju, pa se na ovaj način, kao što je već rečeno, organizam oslobađa štetnih produkata metabolizma iz krvi putem osmoze i difuzije, kao i viška tečnosti. Za normalan rad organizma dovoljan je i jedan bubreg, ali on mora biti zdrav.

Bez dijalize ili transpalatacije život pacijenata sa oštećenom bubrežnom funkcijom je ugrožen. Nažalost, kod više od polovine obolelih nije moguća transplatacija bubrega, a oni koji su na listi čekanja, godinama čekaju da dobiju novi organ. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, jedina šansa pacijentima je dijalizna terapija.Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu godišnje pređu izuzetno velike kilometraže, pa je Pokrajinska vlada nedavno zbog toga opredelila novac za kupovinu 10 novih vozila upravo za te svrhe. Jedno od tih vozila uskoro bi trebalo da dobije i Dom zdravlja Novi Bečej.

Ostale vesti iz ove kategorije