TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Novi Bečej „ustaje“ protiv nasilja nad ženama

Redakcija TV Novi Bečej | 14. februar. 2019. | 13:27 | Društvo

Novi Bečej „ustaje“ protiv nasilja nad ženama

Kampanja „Jedna milijarda ustaje“ u preko 200 zemalja u svetu održava se 14. februara već dugi niz godina, a ima za cilj skretanje pažnje na probleme nasilja, eksploatacije i diskriminacije žena. Započeta je kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svetu tokom svog života pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena.

U ovoj kampanji, kao i porethodnih godina, učestvuju i aktivisti Udruženja Roma Novi Bečej.

„ „Jedna milijarda pleše protiv nasilja nad ženama“ je protestni skup čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti da je naša odgovornost kao građanki i građana da glasno iskažemo „NE“ nasilju nad ženama, da pokažemo solidarnost sa ženama koje žive u situaciji nasilja i da ukažemo institucijama na to veliko nasilje koje postoji. Ova akcija je svetska akcija koju je pokrenula Iv Ensler, feministička spisateljica i aktivistkinja iz Njujorka i održava se više od deset godina u gradovima kako u Srbiji tako i u svetu. Mi danas delimo materijale o nasilju nad ženama, tj. to su kontakt telefoni, odnosno naš SOS telefon namenjen ženama žrtvama nasilja koji korisnice mogu da pozovu, dok je drugi pamflet mreže SOS Vojvodine, dakle, to je pet organizacija. Korisnice mogu da pozovu besplatan broj 0800/10 10 10 i da dobiju podršku koja im je potrebna. Mi danas delimo ove pamflete kako bismo ukazali na nasilje koje postoji i kako bismo informisali građane i građanke kome mogu da se obrate i da prijave nasilje“, kaže Vesna Ćerimović, aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej.

U Novom Bečeju nasilje, kao i svuda u svetu, predstavlja veliki problem. Prema podacima Udruženja Roma Novi Bečej u ovom naseljenom mestu postoji znatan broj nasilja, pa je tako u prethodnoj godini zabeleženo preko 50 slučajeva, dok je novobečejski SOS telefon registrovao preko 400 poziva na godišnjem nivou.

Ostale vesti iz ove kategorije