TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Dokumentarni film „Unuk“ prikazan učenicima Srednje škole

Redakcija TV Novi Bečej | 6. februar. 2019. | 14:51 | Društvo

Dokumentarni film „Unuk“ prikazan učenicima Srednje škole

Milioni ljudi stradali su tokom Drugog svetskog rata, a mnogi od njih svoj kraj dočekali su u mnogobrojnim logorima smrti, među kojima je najpoznatiji svakako bio Aušvic na jugu Poljske, u kom je ubijeno milion i 100 hiljada logoraša. Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se 27. januara, a o značaju sećanja na strahote koje je doneo Drugi svetski rat govore i mnogi dokumentarni filmovi koji se bave ovom tematikom.

Jedan od njih je i nagrađivani film „Unuk“ reditelja Aleksandra Reljića koji je snimljen u produkciji Radio-televizije Vojvodine, koji su danas maturanti Srednje škole Novi Bečej imali priliku da pogledaju u Domu kulture opštine Novi Bečej.

Prema rečima Anite Bojić Perkin, direktorke Srednje škole, tema filma biće obrađivana u sklopu časova istorije, psihologije, filozofije i srpskog jezika i književnosti: „S obzirom da najčešće u nastavnim lekcijama imaju prilikuda se upoznaju sa statističkim podacima koji ne svedoče dovoljno realno o strahotama koje su počinjene, šta čovek čoveku može učiniti i zapravo istaći važnost individualne odgovornosti svakog pojedinca. Nažalost, nismo organizaciono mogli urediti da cela škola prisustvuje projekciji filma iako je interesovanje bilo veliko kod učenika kada su saznali za nju. Za sada će samo maturanti prisustvovati projekciji, a nadamo se da ćemo u budućnosti organizovati još jednu projekciju.“

Nakon projekcije filma „Unuk“ srednjoškolci su imali priliku da porazgovaraju i sa rediteljem filma, Aleksandrom Reljićem, koji je objasnio kako je došao do ove izuzetno interesantne, ali i veoma potresne i značajne priče: „Holokaust jeste nešto čega mi u današnje vreme možda nismo toliko ni svesni, ali imamo jedan ozbiljan pokret negiranja holokausta svuda u svetu. Sama činjenica da se o tome jako malo uči u školama je dovoljna da se takve stvari, ne daj Bože, i zaborave.. U svakom slučaju, to je jedan od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva i ovaj film je na neki način drugačiji u tom smislu što govori o holokaustu, ali ovaj put iz ugla unuka komandanta Aušvica, dakle, unuka nekog ko je kreirao tu industriju smrti i ko je istrebljivao ljude samo zato što su drugačiji. Film je drugačiji i u tom smislu zato što ima još jednu dimenziju, dakle, ne samo dimenziju da se ne sme zaboraviti takav zločin već i dimenziju neke vrste oprosta. Praštanje nije u prvom planu, ali ipak postoji u smislu da preživela logorašica iz Aušvica simbolično usvaja unuka komandanta Aušvica. Eto to je drugačije u ovom filmu što je bila i jedna od osnovnih vodilja da se upustim u ovako nešto.“

Aleksandar Reljić se preko 20 godina bavi novinarstvom, a osnovni fokus oduvek je imao na počinjenim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, ratovima, međuetničkim odnosima, ksenofobiji i, kako kaže, pogubnim nacionalističkim pokretima. Na priču o preživeloj žrtvi holokausta i unuku komandanta Aušvica naišao je čitajući Dejli telegraf. Reljić je prethodno snimio specijalnu dokumentarnu emisiju „Aušvic - jugoslovensko sećanje“.

Ostale vesti iz ove kategorije