TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja od 2022. godine

Redakcija TV Novi Bečej | 30. januar. 2019. | 14:07 | Društvo

Novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja od 2022. godine

Nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je cilj celovit razvoj i dobrobit deteta kroz integrisani pristup učenju, povezivanje igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnja smislenih odnosa sa vršnjacima i odraslima u prostoru koji je inspirativan, predstavljene su krajem oktobra prošle godine. Pravilnikom o osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja predviđeno je da novi program bude uvođen u predškolske ustanove sukcesivno od septembra 2019. godine.

Implementacija novih Osnova programa u Predškolsku ustanovu „Pava Sudarski“ u opštini Novi Bečej predviđena je za 2022. godinu.

Prema rečima Dijane Brusin, master vaspitača i samostalnog pedagoškog savetnika, novi program je u koraku sa svetom, ali primeren našoj kulturi i podneblju: „Novim programom se daje tolika sloboda da čak i svaki vrtić ima svoju kulturu vrtića. Ja trenutno radim u Kumanu i ono što radim sa svojom decom tamo možda nije zanimljivo grupi u Novom Bečeju ili Beogradu, ali je zato u datom momentu sa mojim drugarima u vrtiću to najsvrsishodnije raditi i baviti se time. Hoću da kažem da je ovo toliko demokratski model koji je u isto vreme zahtevan jer je sada potrebno da sa decom gajimo partnerske odnose, zatim sa lokalnom zajednicom, sa roditeljima. To je i do sada postojalo, ali na drugačiji način. Lokalnu zajednicu smo koristili kao sponzore, za neku vrstu pomoći. Međutim, lokalna zajednica je sastavni deo zajednice koja uči. Roditelj je prvi vaspitač detetu, pa tek onda institucije. Znači, on sad ima direktnu ulogu u vaspitno-obrazovnom radu u vrtiću. Naravno, ne treba idealizovati stvari. Ne mogu svi roditelji svakog momenta u vrtiću, ali dovoljno je da imaju dobre predloge, da se interesuju za svoje dete, da ga prate, da su sa njim partneri i ta uloga je onda ispunjena do maksimuma.“

Nove osnove programa - Godine uzleta, podrazumevaju da je svako dete rođeno da uzleti. Na odraslima je da mu pomognu da to i učini. Od novina koje donosi ovaj program, Dijana Brusin izdavaja i projektni pristup učenju, odnosno projektno planiranje, navodeći primer: „U moju grupu je jedno jutro došao dečak i rekao: „Vaspitačice, moja keruša se oštenila i imaćemo kučiće za prodaju.“ Tada sam po prvi put saznala da njegovi roditelji imaju odgajivačnicu pasa. I tako smo se onda dogovorili da pričamo o psima. Naš projekat je trajao, verovali ili ne, gotovo dva meseca. Proučavajući pse naučili smo i rase pasa i kako oni komuniciraju. Ono što je još važnije, decu koja se plaše pasa naučili smo da taj strah jednostavno prevaziđu. Takođe, naučili smo da o psima treba brinuti, da moramo biti humani. Pričali smo o lutalicama i o tome kako se one zbrinjavaju, odnosno, dizali smo i ekološku svest dece. Koristili smo i računare da bismo došli do nekih podataka. Dakle, na ovaj način decu sam uvela i u svet informacija i informacionih tehnologija. Koristili smo i pametne telefone. Uključili smo i veterinara koji nas je učio tome kako se psi leče. Zatim, ispostavilo se da u grupi imamo toliko kućnih ljubimaca koji su rasni, što nisam mogla ni da pretpostavim. Posle toga su uveli jedno kuče koje je čitav dan bilo u vrtiću. Međutim, usput smo naučili i redni broj, da izbrojimo koliko pasa ima u uzgajivačnici, kako se izgovara redni broj, naučili smo parne brojeve i slično. Kada smo „slavili“ projekat i prezentovali ga roditeljima oni nisu mogli da veruju da deca tako lako računaju do deset. To zanimljivo kada kažem da imam mešovitu grupu od 4 do 6 godina. Dakle, kroz projekat vi u stvari decu provedete kroz sve metodičke oblasti koje obrađujete i deci prilazite holistički, što znači da ih celovito razvijate.“

Ceo razgovor sa Dijanom Brusin, master vaspitačom Predškolske ustanove „Pava Sudarski“ možete pogledati u okviru emisije „Iz mog ugla“ koja je na našem programu večeras od 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije