TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Kultura

Učenici čuvaju uspomenu na Svetog Savu

Redakcija TV Novi Bečej | 28. januar. 2019. | 14:12 | Kultura

Učenici čuvaju uspomenu na Svetog Savu

Zakonom iz 1840. godine, praznik Savindan proglašen je za školsku slavu u Srbiji. Učenici Osnovne škole „Josif Marinković“ i ove godine pripremili su prigodan program kojim su obeležili uspomenu na život i delo srpskog prosvetitelja, Svetog Savu. Priredbu je, pesmom „Mi smo deca neba“, svečano otvorio školski hor, pod dirigentskom palicom Marka Galetina, nakon čega je publici predstavljen prikaz detinjstva srpskog princa, objasnila je učiteljica 2. razreda, Mira Stevković: „Spremali smo neke 3 nedelje otprilike. Deca su bila vredna i dolazila za vreme zimskog raspusta, tako da smo prošle nedelje svakog dana imali probe, baš često, puno. Ovo je tekst koji se, inače, nalazi u čitanci, pisala ga je Svetlana Velmar Janković i deo je knjige „O Marku“, tako se zove knjiga koju je ona napisala, pa smo pronašli dramatizaciju, malo prepravili, dodali i eto, ispalo je ovako na kraju sve. Htela bih još samo da se zahvalim svima koji su nam pomogli na ovaj ili onaj način da ostvarimo ovu predstavu.“

S obzirom da iza krajnjeg rezultata stoji veliki trud, a nakon uspeha izuzetno zadovoljstvo dece, u dogovoru sa kolektivom škole predstava će biti odigrana ponovo, čemu se raduju i glavni akteri ove priče, učenici 6. razreda. Milan Milojković kaže da im je priča o Svetom Savi poznata: „Ja sam bio Stefan Nemanja. Bilo je baš lako spremiti ulogu.“ što potvrđuje i njegov drugar, Vukašin Maljugić: „Ja sam bio Stefan Nemanjić, Rastkov rođeni brat. Učili smo o ovome u školi.“. Stefan Pavićević igrao je glavnu ulogu: „Ja sam bio Rastko Nemanjić, poznatiji kao Sveti Sava. Pričali smo o njemu kod kuće, a i na veronauci nekada pričamo o tome. Više mi se dopala predstava ove godine, jer je bilo više stvari na sceni, iako je i prošle godine predstava bila stvarno prelepa.“, dodaje Stefan.

Praznik Svetog Save je jedan od najvećih crkvenih i porodičnih praznika u srpskom narodu. Svetkuju ga mnoge zanatlije, ali i stočari iz raznih krajeva, jer se smatra vučjim pastirom. Za školsku slavu ustanovljen je odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog, a još početkom 19. veka spevana je svima poznata, Himna Svetom Savi.

 

Ostale vesti iz ove kategorije