TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

Kampanja „16 dana aktivizma“ traje do 10. decembra

Redakcija TV Novi Bečej | 3. decembar. 2018. | 14:53 | Društvo

Kampanja „16 dana aktivizma“ traje do 10. decembra

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava 25. novembra, počinje svetska kampanja „16 dana aktivizma“ koja se završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, objasnila je Vesna Ćerimović, aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej: „Kampanja je nastala u okviru Centra za globalno liderstvo 1991. godine kao godišnja akcija koja zahteva ukidanje svih vrsta nasilja nad ženama. Od tada, kampanju širom sveta obeležilo je 5.000 organizacija u više od 180 zemalja. “

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se od 1981. godine kao dan sećanja na sestre Mirabel koje je diktator Rafael Trujilo brutalno ubio u Dominikanskoj republici i predstavlja jedan od 5 važnih međunarodnih datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: „Prvi datum je 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, zatim, 1. decembar, Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji danas i obeležavamo, 6. decembar, Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Naša današnja akcija se zove „Nasilje blizu tvog doma- prepoznaj ga i prijavi“ i cilj naše akcije je da podignemo svest o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i devojčicama i da informišemo i osnažimo građane da prijave nasilje.

Desetog decembra, sa početkom u 12 časova održaće se i tradicionalni marš koji će, kao i svake godine, startovati kod prostorija Udruženja, a svoj doprinos mogu pružiti svi zainteresovani koji svojim prisustvom žele da ga uveličaju, pozvala je Vesna Ćerimović.

Ostale vesti iz ove kategorije