TV Novi Bečej

TV Novi Bečej

Društvo

U decembru još dve akcije dobrovoljnog davanja krvi

Redakcija TV Novi Bečej | 28. novembar. 2018. | 14:16 | Društvo

U decembru još dve akcije dobrovoljnog davanja krvi

U toku prepodnevnih časova u Novom Miloševu i Bočaru danas su organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi. Prikupljanje krvi humanih građana i ovog puta je vršio Zavod za transfuziju krvi Vojvodine iz Novog Sada u saradnji sa osnovnim organizacijama Crvenog krsta Novo Miloševo i Bočar i Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Novi Bečej.

U Bočaru je danas šesnaestoro građana nesebično dalo svoju krv za spas tuđih života, dok je taj broj u Novom Miloševu bio šezdeset i osmoro, od čega je krv dalo devetnaest žena.

„U Novom Miloševu je redovno dobar odziv. Prošlog puta smo imali 72 doborovoljnih davalaca, što očekujemo i ovog puta. Zadovoljni smo i ekipom iz Novog Sada, dođu na vreme, brzo rade, ljubazni su, tako da smo zaista zadovoljni i sa njima i sa odzivom građana“, kaže Gabor Balint, predsednik Mesnog odbora dobrovoljnih davalaca krvi Novo Miloševo.

Prema poslednjim saznanjima sekretarke Crvenog krsta Novi Bečej, Dunje Svirčev, nakon uspostavljanja novog sistema prikupljanja i distribucije krvi u našoj zemlji je na godišnjem nivou došlo do pada količine prikupljene krvi za čak 9 procenata u odnosu na prethodnu godinu. No, opština Novi Bečej je i dalje jedna od prvih po prikupljenoj krvi koja se obezbeđuje dobrovoljnim akcijama: „Što se tiče planova za narednu godinu u saradnji sa Zavodom za transfuziju planovi su dogovoreni, tako da će dobrovoljni davaoci krvi biti blagovremeno obavešteni. Što se tiče potreba krvi za narednu godinu juče smo na sastanku u Crvenom krstu Vojvodine dobili podatke da zrenjaninska bolnica na godišnjem nivou iznose 4.500 jedinica krvi. Prema dosadašnjoj praksi Novi Bečej obezbeđuje 1.000 jedinica krvi, što je nešto manje od četvrtine. Apelujem na davaoce da se što više odazovu, jer su potrebe pogotovu u ovom zimskom periodu u vremenu praznika su velike. Takođe, bliži se Nova godina, a ovo je jedan od načina u okviru čega možete nekom dati nesebičan poklon u vidu produženja života. Za sledeću godinu što se tiče Novog Bečeja, planirano je šest redovnih akcija. Takođe, u naseljenim  mestima su planirane po tri akcije godišnje. U Novom Bečeju akcije ćemo imati u januaru, aprilu, maju, julu, septembru i oktobru. U Kumanu ćemo imati akcije u aprilu, avgustu i decembru, dok će u Novom Miloševu i Bočaru opet biti zajednička akcije u martu, julu i novembru.“

Do kraja ove godine, dobrovoljnim davaocima krvi predstoje još vanredna akcija u Novom Bečeju i akcija u Kumanu koje će se održati 26. decembra. Prva će se održati od 12 do 15 časova, dok je akcija u Kumanu zakazana za period od 8:30 do 11 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije